Mietteitä mielenterveydestä…

Parin viikon kuluttua, 10.10.2022, vietetään maailman Mielenterveyspäivää. Tärkeän teemapäivän tavoitteena on lisätä tietoisuutta mielenterveydestä ja siihen liittyvistä asioista. Klubitalon toiminnoissakin teemapäivä varmasti huomioidaan.

Usein mielenterveydestä puhutaan vasta kun se järkkyy tai elämässä on vaikeuksia. Hyvinvoinnin kannalta mielenterveys on kuitenkin keskeinen voimavara, jota kannattaa aktiivisesti vaalia.

Mitä mielenterveys oikeastaan on? Se on kykyä tunnistaa omat voimavaransa, selviytyä arjen erilaisista haasteista ja osallistua omien voimavarojensa mukaan yhteisönsä toimintaan. Itsestä huolehtiminen, omien tunteiden tunnistaminen ja hyväksyminen, uusista asioista innostuminen ja niiden opettelu, yhteyden pitäminen läheisiin ja avun pyytäminen/ vastaanottaminen tarvittaessa, ovat kaikki mielenterveyttäsi tukevia tekoja. Näitä taitoja Linnaklubin tasa-arvoisessa yhteisössä on turvallista opetella ja vahvistaa.

Oman mielenterveyden vahvistaminen kannattaa ottaa päivittäiseksi tavaksi, niin kuin hampaiden pesu. Vahvistavat teot eivät ole vaikeita tai valtavan suuria. Kehu ja kiitä itseäsi päivittäin, olet aivan takuulla onnistunut jossain tänäkin päivänä. Voit kiittää itseäsi esim. aamukahvista, hienosta hymystä, hyvin hoidetusta tiskistä tai vaikka siitä, että jaksoit nousta tähänkin päivään.

Hyvän murusia

Ihminen on syntyjään hyvää tekevä olento, avuliasuus ja tasa-arvoon pyrkiminen on ihmislajille luontaista. Toiselle ihmiselle hyvää tekemällä lisäät myös omaa hyvinvointiasi. Voit sisällyttää pieniä hyviä tekoja jokaiseen päivääsi. Tarjoudu auttamaan kanssaihmisiä – pidä ovea auki, nosta painava ostoskassi, kiitä hyvästä palvelusta, neuvo eksynyttä, tarjoa kahvit, kysy kuulumisia, kehu kaveria…tapoja on lukemattomia. Palkitsevan olon lisäksi hyvän tekemisestä syntyy harmoniaa, kun käyttäytyy ihmisiksi toisia kohtaan tulee todennäköisesti saamaan itsekin samaa kohtelua.

Hymyile! Hymyileminen vapauttaa hyvän olon hormoneja, endorfiinia, serotoniinia ja dopamiinia. (Tutkimusten mukaan hymyilevät ihmiset elävät 7 vuotta pidempään kuin totiset toverinsa). Hymyilevä ihminen on kutsuva ja helpommin lähestyttävä kanssaihmisille. Yhteisöllisyys ja vertaissuhteet ovat tärkeitä hyvinvoinnin tukipilareita joihin voit tukeutua myös elämän hankalampina hetkinä.

Linnaklubilla Mielenterveyden päivä on joka päivä, hymyillään kun tavataan!

\"\"
Scroll to Top
Avaa WhatsApp
1
Laita viestiä
Hei 🙂
Voimmeko auttaa?